Grignan

Grignan is gelegen in het departement Drôme. In het dorp staat een kasteel dat bekend staat als het grootste renaissance kasteel in zuidoost Frankrijk.

Grignan

Geschiedenis van Grignan

Uit verschillende opgravingen is gebleken dat de locatie van het dorp al in de IJzertijd bewoond werd. Ook is er bekend dat de Romeinen hier geleefd hebben. In de geschiedenis van het plaatsje speelt haar kasteel een prominente rol. Château de Grignan is gelegen bovenop een heuveltop, midden in de kern van het dorp. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw. Zo rond de 16e eeuw voldeed het kasteel niet meer. Onder andere door de uitvinding van het buskruit was het noodzakelijk de constructie van het kasteel aan te passen. Gedurende de Franse Revolutie is het meubilair van het kasteel verkocht, waarna het werd verlaten. Het kasteel raakte in verval, en dreigde te eindigen als een ruïne. Het was echter een inwoner van het dorp, Léopold Faure, die in 1838 het gebouw kocht en met de eerste herstelwerkzaamheden begon. De echte serieuze herstelwerkzaamheden vinden echter pas tussen 1913 en 1931 plaats. Dit is te danken aan Marie Fontaine, destijds de eigenaar van het kasteel, en vastbesloten om de historische waarde van het kasteel te herstellen. In 1979 is het kasteel gekocht door de overheid. Sinds 1993 is het kasteel van Grignan aangeduid als monument, en geopend voor het publiek.

Grignan vandaag de dag

Vandaag de dag is Grignan een lieflijk dorpje, omringd met lavendelvelden. Het kasteel in het midden van dit dorpje staat bekend als het grootste renaissance kasteel in zuidoost Frankrijk. Iedere zomer vinden er verschillende tentoonstellingen en manifestaties plaats in het dorpje. De schilderachtige ligging van het dorpje staat garant voor mooie foto’s. Ook in de nabije omgeving van het dorp is genoeg te doen. Het dorp is gelegen nabij Montélimar, Nyons en Vaison-la-Romaine. Een verblijf in of nabij Grignan is ten zeerste aan te bevelen voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige omgeving, die bovenal schilderachtig mooi is!

Straatje in Grignan

Grignan bezoeken?

Zelf dit mooie dorpje verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: