Jaujac

Jaujac is een plaatsje in het departement Ardèche. Het plaatsje ligt ongeveer vijftien kilometer van de grotere plaats Aubenas en ligt aan de rivier Lignon, dat het dorpje als het ware in tweeën deelt. Jaujac staat bekend als een van de mooiste dorpjes in het departement Ardèche. Jaujac

Geschiedenis van Jaujac

De locatie van het huidige plaatsje aan de rivier Lignon, werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Ook elders in het departement Ardèche zijn er sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond werd. Zo zijn er bijvoorbeeld in de grot van Chauvet muurschilderingen gevonden en vond men elders in het gebied onder meer speerpunten. Het plaatsje Jaujac werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 1216. In tegenstelling tot andere, grotere plaatsen in de regio, zoals Aubenas, speelde het plaatsje slechts een kleine rol in de geschiedenis van deze regio. Welk kent het plaatsje een rumoerige geschiedenis, omdat Jaujac evenals de andere plaatsen, onder meer heeft geleden onder de gevolgen van de Pest en de Godsdienstoorlogen. Wel is bekend dat het plaatsje haar naam heeft te danken aan de familie Jaujac, die zich in de twaalfde eeuw na Christus vestigde in het kasteel van Chastelas. Mede dankzij de aanwezigheid van deze belangrijke familie maakte het plaatsje een periode van bloei door, waarbij vele vakwerklieden zich in het plaatsje vestigden. Door de eeuwen heen heeft het plaatsje haar oorspronkelijke karakter weten te behouden, waardoor het tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de allermooiste dorpjes in het departement Ardèche.

Jaujac vandaag de dag

Vandaag de dag is Jaujac een prachtig oud plaatsje in de Ardèche, waar het soms lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het plaatsje bestaat uit twee delen, die verbonden worden door de brug over de rivier Lignon. Aan de ene kant van de rivier vindt u het oudste gedeelte van het plaatsje. Met haar prachtige smalle straatjes is het plaatsje leuk om door heen te wandelen. Aan de andere kant van de rivier zijn dan weer winkeltjes en cafés te vinden, waar u heerlijk kunt genieten na een wandeling door dit prachtige plaatsje. Hoewel het plaatsje wellicht wat minder bekend is dan de grotere plaatsen in dit gebied zoals Aubenas of Privas, is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje absoluut de moeite waard.
Jaujac

Jaujac bezoeken?

Wilt u dit prachtige oude plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: