Le Poët-Laval

Le Poët-Laval is een dorpje gelegen in het departement Drôme, in de regio Rhône-Alpes. Het dorpje staat bekend als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk.

Geschiedenis van Le Poët-Laval

Le Poët-Laval
De geschiedenis van dit plaatsje begint in de twaalfde eeuw na Christus, toen het plaatsje, gelegen in de heuvels rondom het stadje Dieulefit, gesticht werd door de Orde van de Hospitaliers. Evenals vele andere dorpjes in de nabije omgeving, heeft het plaatsje door de eeuwen heen zwaar geleden onder de verschillende gewapende conflicten. Zo had het plaatsje zwaar te leiden onder de gevolgen van de Godsdienstoorlogen. Zo raakte onder meer het kasteel bij het dorpje zwaar beschadigd en werden de verschillende verdedigingswerken van het dorpje ontmanteld. Na de Godsdienstoorlogen raakte het plaatsje zelfs in verval en dreigde dit mooie dorpje een spookdorpje te worden. Dankzij de inzet van de zogenaamde Amis du Vieux Poët-Laval, oftewel de Vereniging van Vrienden van Le Poët-Laval, werd dit voorkomen. Zo slaagden zij er in de plundering van het vervallen dorpje een halt toe te roepen, waardoor het dorpje kon uitgroeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Le Poët-Laval vandaag de dag

Vandaag de dag rekent men dit plaatsje tot de mooiste dorpjes in het departement Drôme. Haar prachtige ligging, tegen een beboste heuvel, heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Ondanks de turbulente geschiedenis van het plaatsje, heeft het dorpje haar middeleeuwse karakter weten te behouden. Oorspronkelijk was het plaatsje een rustig dorpje. Onder meer de Nederlandse schrijver Gerard Reve vond hier zijn rust. Vandaag de dag herbergt het plaatsje enkele bezienswaardigheden, zoals het oude kasteel van de Hospitaalridders, de oude kapel en het Dauphinois museum van het protestantisme. Een bezoekje aan dit mooie, oude dorpje is meer dan de moeite waard. Wanneer u door de straatjes van Le Poët-Laval loopt, zult u ervaren waarom dit plaatsje volgens velen tot de mooiste plaatsjes in heel Frankrijk behoort.
Le Poët-Laval

Le Poët-Laval bezoeken?

Wilt u dit prachtige oude plaatsje in de Drôme zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: