Lyon

We rijden zomers massaal langs Lyon op weg naar het zuiden, maar wist u dat het ook een mooie stad is voor een tussenstop of een stedentripje? Met een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Saint-Jean-Baptiste, het stadion van Olympique Lyon en de opera, kunt u hier prima een aantal dagen rondlopen zonder uzelf te hoeven te vervelen.

Kathedraal Sean-Jean Baptiste

Geschiedenis van Lyon

Deze stad werd in 43 voor Christus gesticht door de Romeinen met de naam Lugdunum. Toch was er voor die tijd al een Keltische nederzetting. De stad was tot de val van het Romeinse rijk, een belangrijk regionaal centrum. In 461 na Christus veroverden de Bourgondiërs de stad en werd het de hoofdstad van het koninkrijk Bourgondië. De Arabieren vielen in de achtste eeuw vanuit Spanje, Frankrijk binnen en richtten grote verwoestingen aan in de stad.

Een paar eeuwen later, tijdens de Renaissance beleefde de stad een bloeiperiode. Dit was vooral te danken aan zijdehandel en de bankensector. Tijdens de Franse Revolutie was de stad de belangrijkste verzetsplek tegen de Nationale Conventie. Veel mensen die het niet eens waren met de regels die de Nationale Conventie bedacht, gingen in de stad zitten. Zelfs het stadsbestuur ging tegen de regels van de Nationale Conventie in. Daarom besloot die uiteindelijk tot een militair ingrijpen en op 9 oktober 1793 werd de stad na een belegering van 66 dagen door de troepen van de Conventie veroverd. Dit leidde tot een bloedige vervolging, met 1.962 slachtoffers. Uiteindelijk moesten zelfs de gebouwen van de “vijanden van de revolutie” afgebroken worden. Lyon zou volgens de Nationale Confentie een stad zonder naam moeten zijn.

Gelukkig heeft Napoleon Bonaparte er voor gezorgd dat er weer herbouwd werd. Daardoor kom de stad zich in de negentiende eeuw verder ontwikkelen als industriestad en bleef het een centrum van de zijdehandel.

In de Tweede Wereldoorlog werd Lyon opnieuw een belangrijke plaats voor het verzet. Dit kwam doordat het pas in 1942 werd bezet door de Duitsers en het was een knooppunt van vele wegen. Op 26 mei 1944 bombardeerden de Geallieerden Lyon en bevrijdden, op 3 september van dat jaar, de stad van de Duitse bezetter.

Lyon vandaag de dag

Tegenwoordig staat Lyon bekend als ‘Capitale de la Haute Cuisine’ en als ‘Stad van de Zijde’. Bekende wijnen uit de omgeving zijn: Côte du Rhone en Beaujolais. Dus voor lekker eten, goede wijnen en mooie bezienswaardigheden, gaat u naar Lyon.

Lyon

Lyon bezoeken?

Wilt u deze bijzondere stad zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk