Mirmande

Mirmande is een prachtig plaatsje, ongeveer halverwege de steden Valence en Montélimar. Het plaatsje is gelegen in het departement Drôme en behoort volgens de kenners tot de mooiste dorpjes in de regio. De naam van het plaatsje zou een combinatie zijn van de Latijnse woorden mirus, dat bewonderenswaardig betekent en mandarer, dat overheersen betekent. Mirmande

Geschiedenis van Mirmande

De naam van het dorpje komt voor het eerst voor in een oud document uit het jaar 1238 na Christus. Het plaatsje behoorde destijds toe aan de adellijke familie Adhemar. Sinds de dertiende eeuw na Christus maakte het plaatsje een welvarende periode door. Er werd namelijk tol geheven op de rivier Rhône, wat er voor zorgde dat het plaatsje veel rijkdom vergaarde. Ook werd het plaatsje een bekende pleisterplaats voor de handel over deze rivier. In de zestiende eeuw na Christus groeide het plaatsje zo hard dat er een tweede muur om het plaatsje heen gebouwd werd, om de inwoners van het plaatsje te beschermen tegen struikrovers. In de negentiende eeuw na Christus vergaarde het plaatsje wederom grote rijkdom dankzij de kweek van zijderupsen. De zijde-industrie bood werkgelegenheid aan vele inwoners van het plaatsje. Aan het einde van de negentiende eeuw daalde echter de vraag naar zijde, waardoor de zijde-industrie van het plaatsje nagenoeg volledig instortte. Hierdoor trokken steeds meer mensen weg uit het dorpje en raakte Mirmande zelfs in verval. De invoering van nieuwe belastingen versnelden dit proces. Voortaan zou de hoogte van de te betalen belastingen bepaald worden door de hoeveelheid dakpannen op een huis. Velen probeerden hier onderuit te komen door de daken van de huizen te slopen, waardoor Mirmande als maar meer in verval raakte. Het dorpje leek verloren te zijn, totdat de Franse kunstenaar André Lhote het dorpje Mirmande ontdekte en zich in het plaatsje vestigde, om het aan de hand van zijn kunst weer op de kaart te zetten.

Mirmande vandaag de dag

Vandaag de dag staat Mirmande bekend als een van de mooiste dorpjes in de Drôme. Dit heeft vooral te maken met haar historische sferen. De oude gebouwen en de smalle straatjes zijn werkelijk prachtig. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de nabije omgeving is een bezoekje aan dit prachtige dorpje meer dan de moeite waard!
Mirmande

Mirmande bezoeken?

Wilt u dit prachtige dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: