Nyons

Nyons is een plaatsje gelegen in het department Drôme, in de regio Rhône-Alpes. Vanwege haar prettige klimaat wordt Nyons ook wel ‘Petit Nice’ genoemd. Volgens verschillende weerkundigen lijkt het klimaat in en rondom dit plaatsje namelijk veel op dat in de Franse kustplaats Nice. Dit plaatsje is tevens bekend vanwege haar specialiteit: olijfolie. Olijfolie uit Nyons en haar nabije omgeving is afkomstig van een olijvensoort die alleen in deze contreien voorkomt.

Nyons

Geschiedenis van Nyons

Vanaf de prehistorie werd het gebied rondom het plaatsje bewoond door een Keltische stam die beter bekend stond als de Vocones. Ten tijde van het Romeinse Rijk werd het plaatsje als onderdeel gezien van de grotere stad Vaison-la-Romaine, die iets zuidelijker gelegen is. In de middeleeuwen wisselde het stadje regelmatig van eigenaar. Zo heeft het plaatsje lang onder het bestuur gestaan van de aartsbisschop van Arles, maar zou het later bestuurd worden door meerdere verschillende edelen. Vanaf het begin van de dertiende eeuw na Christus, tot omstreeks het begin van de vijftiende eeuw, maakte het plaatsje een periode van grote welvaart door. Dit had onder meer te maken met de aanwezigheid van de Paus in Avignon, de aanwezigheid van Italiaanse handelaren en de aanwezigheid van een Joodse gemeenschap, die het plaatsje veel rijkdom bezorgden. Mede dankzij deze voorspoedige periode kon het plaatsje uitgroeien tot het gezellige plaatsje zoals dit vandaag de dag bekend staat.

Nyons vandaag de dag

Vandaag de dag is Nyons een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Drôme. Zo is Nyons zelf een gezellig stadje, met een wekelijkse markt waar u terecht kunt voor veel lokale specialiteiten. Erg bijzonder is de oude Romeinse brug, over de rivier Eygues. En wat te denken van de legendarische berg Mont Ventoux, en prachtige plaatsjes als Vaison-la-Romaine, Malaucène en Bédoin? Ook uitstapjes naar steden als Orange en Avignon behoren tot de mogelijkheden. Vergeet tijdens uw vakantie in deze prachtige omgeving vooral niet om de heerlijke olijfolie te proeven!

Nyons

Nyons bezoeken?

Wilt u zelf dit leuke plaatsje bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk