Privas

Privas

Privas is de hoofdstad van het departement Ardèche, en is gelegen in de regio Rhône-Alpes. De stad is gelegen op de plaats waar de rivieren Ouvèze en Charalon samenvloeien.

Geschiedenis van Privas

Recente archeologische opgravingen hebben sporen blootgelegd van een Romeinse villa. Deze vondst bevestigd het vermoeden dat de stad een historie heeft die ten minste teruggaat tot aan de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. De naam van de stad zou afstammen van het oude Gallische woord briva, wat zoiets betekent als houten dam. Dit refereert waarschijnlijk aan een brug over een van de nabijgelegen rivieren. De stad beleefde haar hoogtijdagen gedurende de Middeleeuwen. In de dertiende eeuw maakte de stad een periode van groei door. Het aantal inwoners groeide zo snel dat er gehele woonwijken werden aangelegd. Ook werd de stad ommuurt. De welvaart van de stad had namelijk ook een keerzijde. De welvaart zorgde voor afgunst, waardoor de dreiging van belegeringen en plunderingen steeds groter werd. In de periode tussen 1621 en 1629 werd de stad belegerd door de legers van het koninkrijk van Frankrijk, onder aanvoering van Louis XIII. De aanleiding hiervoor was de opstand van de Hugenoten. De stad bood onderdak en bescherming aan deze mensen. Ondanks de strategische ligging van de stad, en de vele muren en grachten rondom de stad, slaagden de legers van Louis XIII er toch in om de stad in te nemen en te plunderen.
In de negentiende eeuw bloeide de stad weer op. Dit kwam voornamelijk door de aanwezigheid van de IJzerindustrie in de nabije omgeving. De gehele omgeving bloeide op vanwege de mijnindustrie, en vanuit het hele land kwamen er arbeiders naar Privas en de nabije omgeving. Maar na de Eerste Wereldoorlog stortte de mijnindustrie nagenoeg volledig in. Pas nadat de stad verbonden werd met het landelijke spoornetwerk groeide Privas uit tot de stad zoals deze vandaag bekend staat.

Privas vandaag de dag

Vandaag de dag is Privas een leuke stad om te bezoeken. De stad is nu vooral bekend vanwege haar specialiteit, de gekonfijte kastanjes, die Marrons worden genoemd. Deze lekkernij bestaat uit kastanjes die zijn overgoten met siroop, en vervolgens bedekt zijn met een laagje suiker. Privas staat ook wel bekend als de hoofdstad van de Marrons. De stad zelf herbergt veel leuke bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het Château de Privas. In dit imposante gebouw is onder andere het Musée de la Terre Ardéchoisé gevestigd. In dit museum zijn talloze opgegraven voorwerpen uit de nabije omgeving tentoongesteld, wat een unieke inzage biedt in de historie van de stad en haar omgeving. Tot slot is ook het oude stadcentrum van Privas erg leuk om eens te verkennen. Door alle leuke terrasjes en de winkeltjes kunt u hier gemakkelijke een middagje doorbrengen. Privas is een erg leuke stad om eens met een bezoekje te vereren!

Privas

Privas bezoeken?

Zelf deze stad verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: