Valence

Valence is een stad gelegen in het zuiden van Frankrijk, en geldt als de hoofdstad van het departement Drôme, in de regio Rhône-Alpes. De stad ligt aan de rivier Rhône, en vormt een belangrijk handelscentrum voor de omliggende regio.

Een van de vele prachtige parken in de stad Valence

Geschiedenis van Valence

De naam ‘Valence’ is afgeleid van het Latijnse woord valentia, wat ‘kracht’ of ‘capaciteit’ betekent. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk stond de stad bekend als Valentia Julia. Deze plaats gold destijds al als een belangrijke stad. Vanwege haar ligging aan de rivier de Rhône werd de stad al door de Romeinen gezien als een belangrijke handelsplaats. Na de val van het Romeinse Rijk wisselde de stad regelmatig van eigenaar. Verschillende barbaarse stammen als de Alanen en de Boergondiërs bestreden elkaar voor zeggenschap over Valence. In het jaar 1446 sluit de stad zich officieel aan bij het Franse koninkrijk. Vanaf dat moment maakte de stad een enorme periode van groei door. In 1452 werd de universiteit van Valence gesticht door de Franse koning Louis II. Deze aanwezigheid van deze universiteit zorgde ervoor dat veel bekende professoren, boekhandelaren en drukkers zich in de stad vestigden. De stad heeft zwaar geleden onder de gevolgen van de Godsdienstoorlog. Om de inwoners van de stad beter te beschermen besluit Francois I in het jaar 1581 om zowel een tweede stadsmuur als een nieuwe burcht aan te leggen. Hierdoor werden de stad en haar inwoners in het vervolg beter beschermd tegen invloeden van buiten de stad.

Valence vandaag de dag

Of het door de aanleg van de extra verdedigingswerken komt is niet volledig duidelijk, maar vandaag de dag zijn er nog vele historische bezienswaardigheden in Valence te bewonderen. Een voorbeeld zijn de prachtige boulevards, waar prachtige gebouwen en monumenten te bewonderen zijn. Ook de kathedraal in de stad, de Kathedraal van St. Apollinaris, is erg indrukwekkend. Hoewel deze kathedraal ten tijde van de Godsdienstoorlogen zwaar beschadigd raakte, is deze in haar volle glorie hersteld. Ook de binnenstad van Valence is, zoals bij vele Franse steden het geval is, erg gezellig en leuk om te verkennen. Neem vooral een kijkje in een van de prachtige parken, of op het beroemde Champ de Mars. Op warme dagen is het heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes. Door de aanwezigheid van de vele winkeltjes kunt u er ook voor kiezen om een heerlijk middagje te shoppen in deze leuke stad. Bij veel toeristen is de stad Valence slechts bekend als ‘de stad waar we zomers langs rijden op weg naar het zuiden’. Valence is echter meer dan ‘zomaar’ een stad. Het is een stad met een rijke historie, die tot op de dag vandaag zichtbaar aanwezig is.

Het beroemde Champ de Mars in Valence

Valence bezoeken?

Zelf deze bijzondere stad bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: