Vogüé

Vogüé is een plaatsje gelegen in het departement Ardèche, in de regio Rhône-Alpes. Het plaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk en is dan ook een veel bezocht plaatsje. Het dorpje is gelegen aan de rivier Ardèche en is dan ook een geliefde vertrekplaats voor kanovaarders.Vogüé

Geschiedenis van Vogüé

De geschiedenis van het plaatsje begint met de bouw van haar kasteel, dat tot op de dag van vandaag boven het dorpje uittorent. Het kasteel werd in de twaalfde eeuw na Christus gebouwd. In de loop der eeuwen ontstond er een dorpje rondom het kasteel, dat bescherming bood aan de lokale bevolking tegen struikrovers. Anders dan bijvoorbeeld de nabijgelegen plaats Aubenas, maakte dit plaatsje een relatief onbewogen geschiedenis door. Door de eeuwen heen verwisselde het kasteel van Vogüé meerdere malen van eigenaar. Na enkele wisselingen komt het kasteel in het jaar 1603 in handen van de familie Vogüé. Het kasteel was inmiddels al lang niet meer primair bedoeld om het plaatsje te beschermen en werd door invloed van de Renaissance omgebouwd tot een luxe buitenverblijf. Tijdens de Franse Revolutie wordt deze vooraanstaande familie echter uit het kasteel gezet, dat in handen valt van de staat. Pas in het jaar 1840 werd het kasteel weer teruggekocht door Markies Leonce Vogüé, waarmee er een einde komt aan de wisselingen van de macht over het kasteel en daarmee grotendeels ook over het plaatsje.

Vogüé vandaag de dag

Dankzij haar prachtige ligging aan de rivier Ardèche en haar mooie middeleeuwse straatjes en gebouwen staat het plaatsje Vogüé bekend als een van de allermooiste dorpjes van de Ardèche en volgens sommigen zelfs van heel Frankrijk. In het kasteel van het dorp is vandaag de dag een museum gevestigd over de geschiedenis van het plaatsje en de rest van de Ardèche. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Tot op de dag van vandaag torent het kasteel, dat overigens nog steeds in het bezit is van nazaten van de familie Vogüé, uit boven het prachtige middeleeuwse dorpje dat haar historische karakter goed heeft weten te behouden. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje aan de rivier Ardèche is absoluut de moeite waard!
Vogüé

Vogüé bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje in de Ardèche zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: