Ga direct naar de contentGa direct naar het boekingsformulierGa direct naar de footer

De Cevennen ligt in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon

De Cevennen ligt in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon, in het zuidoosten van het Centraal Massief, en beslaat delen van de departementen Gard, Hérault en Lozère. Zo’n 100 kilometer van de Middellandse Zee en toch met een sterk landklimaat. Na lange periodes van grote droogte kan het lage waterniveau in de riviertjes na korte, hevige regenval snel stijgen.

Het gevarieerde landschap biedt flinke toppen van de Mont Aigoual en de Mont Lozère, uitgestrekte hoogvlaktes (causses) en terrasvormige valleien. Je vindt er kastanjebomen, brem, jeneverbes, beuken, dennen, moerbeibomen, eiken, 47 soorten orchideeën en enkele soorten klaprozen. Mooie wandelroutes vind je onder meer in het nationaal park Cevennes, gelegen tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau. In het informatiecentrum in Florac vind je routes, bijvoorbeeld bij Canourgue, de Cirque de Navacelles en Chaos de Montpellier-le-Vieux. Bekende kloven zijn de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte, waar gieren rondcirkelen. Bij Marvejols kun je een rondleiding krijgen in een afgeschermd gebied waar ruim 130 wolven leven en bij Sainte Eulalie en op het Plateau de Lanuéjols zijn reservaten met bizons te bezoeken. Verder leven er onder meer steenmarters, otters, bevers, dassen en mouflons. Houd je van vissen? De vele stroompjes met watervallen, de meren en stuwmeren wemelen van de forel, grondel, rivierkreeft, paling en rivierzalm.

De Cevennen is ook een ideale streek canyoning, kanoën en kayakken, raften, hydrospeed, zwemmen en zeilen. Bij wat minder weer zijn de druipsteengrotten Demoiselles, Dargilan en l’Aven Armand aanraders. Ook biedt de streek sfeervolle oude stadjes zoals Alès, Mende, Anduze, Saint-Guilhem-le-Désert, Meyrueis en Sainte-Enimie. ’s Winters biedt Mas de la Barque mogelijkheden voor langlaufen en sneeuwwandelen. Culinair geniet je hier van vleesgerechten, paddenstoelen, confituren van bosvruchten, honing, de geitenkaas pélardon. En natuurlijk de kastanjes verwerkt als soep (bajanat), terrine, taart of als tussendoortje vers van de grill.